Петровець: Доля антикорупційної реформи в руках ДБР
news-image

Відсутність практичних результатів діяльності антикорупціонерів у вигляді каральних судових вироків на фоні гучних кампаній із затримання одіозних підозрюваних, а також постійна "гризня" в самих антикорупційних лавах постійно підвищують рівень розчарування їхньою роботою та антикорупційною реформою загалом. І це надзвичайна небезпека для України, рівень якої критично недооцінюють.

Таку думку у своїй колонці на УП виразив керівник ГО "Свідомі" Олег Петровець.

"Здавалося б, зрушити антикорупційну реформу з мертвої точки та відновити рівень довіри українців до антикорупційних органів допоможе такий вистражданий нещодавно створений в Україні Вищий антикорупційний суд, який, щоправда, поки не сформований.

Але, не говорячи вже про побоювання, які існують стосовно незалежності цієї інституції, потрібно визнати, що навіть за сценарію, при якому вони не виправдаються, один антикорупційний суд не може здолати величезного корупційного звіра.

Отже, його функціонування не може носити постійного характеру і вирішити проблему системно.

Я б сказав, що ця інституція швидше покликана бути не панацеєю проти хабарництва, а певним поштовхом, каталізатором для зцілення від цієї недуги.

По-справжньому і кардинально очистити країну від корупції допоможе тільки одна річ – системна реформа всієї судової системи. І для цього однієї нормативної трансформації замало. Судді повинні відчувати як свій обов’язок, так і невідворотність покарання за його порушення.

І ось тут у гру вступає, чи невдовзі повинно вступити, ДБР, до повноважень якого належить розслідування суддівських злочинів", - звзначає експерт.

Детальніше про це читайте у колонці автора.

Читайте також
Україна піднялася в індексі сприйняття корупції
Посли G7 оприлюднили дорожню карту судової та антикорупційної ре...
ДРУЖИНА ДУБНЕВИЧА, ЯКИЙ ПІД СЛІДСТВОМ, ХОЧЕ СТЯГНУТИ З НЬОГО ПОЛ...

Пошук новин...