“СВІДОМІ” У ЛЬВОВІ ПРОВЕЛИ ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЮ “КОРУПЦІЯ ПРИ ЗДІЙСНЕННІ ДЕРЖАВНИХ ЗАКУПІВЕЛЬ ЗА КОШТИ МІСЦЕВОГО БЮДЖЕТУ, ВІДСУТНІСТЬ РЕАКЦІЇ КОНТРОЛЮЮЧИХ ОРГАНІВ.”
news-image

Як відомо одним із напрямків діяльності нашої громадської організації є моніторинг та здійснення контролю державних закупівель, які відбуваються за кошти місцевого бюджету м. Львова.

Нам кажуть, що вирішувати проблеми в країні потрібно в правовому полі, якщо громада хоче боротись з корупцією в державних органах, то слід мати доказову базу та звертатись в контролюючі органи, що ми і зробили.

По суті, ми «полегшили» роботу органів, які уповноважені Законом здійснювати контроль державних закупівель, направляючи звернення з конкретними порушеннями законодавства в цій сфері. Тобто, контролюючим органам, фактично залишається відреагувати на таке звернення та здійснити перевірку для підтвердження викладених в зверненнях фактів порушення.

Але, нажаль, наші уповноважені для контролю органи, як завжди вмикають опцію «байдужості», переходять в статус «очікування», поки не спливуть терміни для проведення перевірки, а потім з полегшенням зітхають, наче б «пронесло».

Така «байдужість» вбачається з відповідей на наші звернення, яка обмежується банальною «відпискою», від Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України та Державної фінансової інспекції у Львівській області.

Є очевидний зв’язок між нами і ними (ч. 3 ст. 22 Закону України «Про Антимонопольний комітет України» Антимонопольний комітет України та його територіальні відділення взаємодіють із засобами масової інформації та громадськими організаціями…. та ч. 1. ст. 21 Закону України «Про громадські об’єднання» для здійснення своєї мети (цілей) громадське об’єднання має право:

– звертатися у порядку, визначеному законом, до органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб;

– одержувати у порядку, визначеному законом, публічну інформацію, що знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації;)

Вони мають зобов’язання перед Законом України «Про здійснення державних закупівель»:

здійснювати контроль у сфері державних закупівель у межах своїх повноважень, визначенихКонституцією та законами України.
здійснювати контролю щодо створення конкурентного середовища та захисту конкуренції у сфері державних закупівель.
Повноваження у них є:

розглядати заяви і справи про порушення законодавства про захист економічної конкуренції та проводити розслідування за цими заявами і справами та інші.
«Натомість, Львівське обласне територіальне відділення АМК України на наші звернення надала відповіді, що питання викладені в зверненнях належать до компетенції АМК України. (Але ж територіальні відділення для того ж і створені, щоб вирішувати питання віднесенні до компетенції АМК України на місцях)!!!

Ми відправили звернення до АМК України з посиланням на відповідь Львівського територіального відділення АМК України, та очікуємо на відповідь.» – зазначив Тарас Герляк юрисконсульт львівського осередку ГО «Свідомі».

І цього разу ЛОТВ АМК не зітхне з полегшенням, бо ми спуску не дамо!

Під час прес-конференції керівник львівського осередку Іван Яцишин також розповів про відсутність взаємодії з іншим контролюючим органом: «Це ж стосується Державної фінансової інспекції України у Львівській області, яка наділена такими правами та обов’язками, але не бачить потреби у перевірці відомостей, які зазначені у наших зверненнях.

Ми і тут не здалися, та направили звернення до голови Державної фінансової інспекції України, щодо перевірки відповідних процедур закупівель та щодо оцінки діяльності (бездіяльності) ДФІ у Львівській області.»

Нам стане сили та духу для втілення бажань в реальність, прозорі тендери не за горами!

Читайте також
Україна піднялася в індексі сприйняття корупції
Посли G7 оприлюднили дорожню карту судової та антикорупційної ре...
ДРУЖИНА ДУБНЕВИЧА, ЯКИЙ ПІД СЛІДСТВОМ, ХОЧЕ СТЯГНУТИ З НЬОГО ПОЛ...

Пошук новин...